Vad bör jag tänka på innan jag anlitar hantverkare

I den här guiden kommer vi att gå igenom vad du bör tänka på innan du anlitar en hantverkare. Vi kommer att ge dig tips om hur du gör en noggrann research, jämför offerter och säkerställer att hantverkaren har nödvändiga behörigheter och försäkringar. 


Sätt upp ramarna för ditt projekt

Budget: Ha en realistisk budget som tar hänsyn till eventuella oförutsedda kostnader. Till exempel kan du räkna med att det kan tillkomma kostnader för material, transporter och avgifter.

Tidsplan: Se till att du har tillräckligt med tid för projektet, med tanke på att det kan uppstå förseningar. Till exempel kan du behöva vänta på leveranser eller på att hantverkaren har tid att utföra arbetet.

Bygglov: Om projektet kräver bygglov, se till att du ansöker om det i god tid. Du kan ansöka om bygglov hos din kommun.

Erfarenhet & referenser

Hantverkaren ska ha en god referenslista och ha utfört liknande jobb tidigare. Kontrollera tidigare kunders feedback och tidigare projekt. Detta ger dig insikt i hantverkarens kompetens och förmåga att leverera kvalitetsarbete. Säkerställ att kvaliteten på tidigare slutförda projekt matchar dina förväntningar. Detta steg är avgörande för att säkerställa att du väljer rätt hantverkare för din specifika vision.

Jämför offerter

Att ta in offerter från olika hantverkare ger dig inte bara en uppfattning om kostnaderna utan också möjligheten att jämföra tjänster och kvalitet. Var noga med att förstå vad varje offert innebär och omfattar. Detta hjälper dig att fatta ett välinformerat beslut.

Behörigheter & försäkringar

Innan du fattar ditt beslut, se till att hantverkaren har nödvändiga behörigheter och försäkringar. Detta skyddar både dig och hantverkaren vid oförutsedda händelser eller eventuella olyckor eller skador under projektet.

Kontrakt & villkor

Ofta underskattas tyvärr behovet av att skriva tydliga avtal. Att muntliga överenskommelser, tillsammans med offerter och lagstiftning utgör överenskommelsen är inte ovanligt. Men tyvärr visar det sig ofta att konsumenten och hantverkaren har olika uppfattning om vad som sagts och bestämts. Därför är det viktigt att säkerställa att upphandlingar och ingångna avtal görs på rätt sätt för att skydda alla parter från framtida tvist. Därigenom ökar även sannolikheten för att du som kund blir nöjd med resultatet och att det slutförs i tid. 

För att underlätta både för dig och hantverkaren har Konsumentverket i samarbete med branschen tagit fram två avtalsmallar, Hantverkarformuläret och ABS. Hantverkarformuläret används främst vid reparations- och ombyggnadsarbeten. Medan ABS används vid uppförande och tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, inklusive fritidshus.

Läs mer om hantverkarformuläret

Kommunikation & samarbete

En effektiv och löpande kommunikation är nyckeln till ett framgångsrikt samarbete. Regelbundna avstämningar och uppföljning av arbete ger dig möjlighet att adressera eventuella frågor och säkerställa att projektet fortskrider enligt plan. Att ha en gemensam plats för kommunikation, gällande handlingar, frågor, beslut och projektbilder förenklar samarbetet och ökar chanserna för ett lyckat projekt. Du kan kostnadsfritt använda Berikar för precis det.


Att anlita en hantverkare är en investering i ditt hem och din framtid. Genom att vara noggrann och informerad i ditt val, skapar du förutsättningar för ett lyckat projekt.

Föregående
Föregående

De avgörande stegen till ditt drömprojekt

Nästa
Nästa

Kostnaden för att anlita en arkitekt: En guide