Vad gör en kontrollansvarig?

När du ska genomföra en bygg-, rivnings- och markåtgärd behövs i många fall en kontrollansvarig, men det finns några undantag. I lagen regleras vilka uppgifter en kontrollansvarig har och vilka krav som ställs på en sådan. Vi reder ut det du behöver veta!

Vad gör en kontrollansvarig?

En kontrollansvarigs uppgifter regleras i Plan och bygglagen (PBL). Den kontrollansvariga hjälper byggherren med att ta fram ett förslag till kontrollplan för den aktuella åtgärden. Det är byggherrens ansvar att se till att kraven i PBL uppfylls och att kontroller görs i tillräcklig omfattning, men den kontrollansvariga se till att kontrollplanen och gällande bestämmelser och villkor för åtgärderna följs samt att nödvändiga kontroller utförs. Om det görs några avvikelser från föreskrifter eller villkor som byggnadsnämnden har meddelat ska den kontrollansvariga underrätta byggherren och vid behov meddela byggnadsnämnden.

Den kontrollansvariga ska närvara vid:

  • Tekniska samråd

  • Besiktningar och andra kontroller

  • Byggnadsnämndens arbetsplatsbesök

Det är önskvärt att en kontrollansvarig har en stark, självständig ställning och inte har några andra uppgifter eller förpliktelser i projektet. Det förekommer dock att den som är kontrollansvarig också anlitas för andra uppdrag i projektet. Om så görs är det viktigt att skilja uppdraget som kontrollansvarig från övriga uppdrag. Om en person som är kontrollansvarig själv utför exempelvis kontroller, görs detta inte inom ramen för uppdraget som kontrollansvarig. Därför är det viktigt att båda uppdragen preciseras i det civilrättsliga avtalet mellan byggherren och den person som är kontrollansvarig.

Behöver jag en kontrollansvarig?

Huvudregeln är att det ska finnas en eller flera kontrollansvariga vid utförande av åtgärder som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan. Men såklart finns det undantag! Undantagen då det inte krävs någon kontrollansvarig är när åtgärderna är enklare, där byggherren bedöms kunna uppfylla sitt ansvar utan stöd av en kontrollansvarig. Exempel på det är

  • Åtgärder som inte kräver lov eller anmälan

  • Små ändringar av en- eller tvåbostadshus

  • Små ändringar av andra byggnader än en- eller tvåbostadshus

  • Åtgärder avseende uthus, garage och andra små byggnader

  • Att flytta en eller flera enkla byggnader

  • Byte av färg, fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial eller andra åtgärder som avsevärt påverkar byggnadens yttre utseende, förutsatt att byggnaden inte är en särskilt värdefull byggnad

  • Åtgärder avseende skyltar eller ljusanordningar

  • Åtgärder som kräver rivningslov på grund av utökad lovplikt i detaljplan eller områdesbestämmelser

  • Åtgärder som kräver marklov, om åtgärden är liten

Det är byggnadsnämnden som beslutar om kontrollansvarig krävs eller ej och de kan även för ovan nämnda åtgärder besluta att det krävs en kontrollansvarig (dock ej för åtgärder som inte kräver lov eller anmälan). Byggnadsnämndens bedömning av om det krävs en kontrollansvarig får inte överklagas.

Vem kan vara kontrollansvarig?

Det är byggherren som föreslår vem eller vilka som ska vara kontrollansvariga. Dock måste den kontrollansvariga ska ha den kunskap, erfarenhet och lämplighet som behövs för uppgiften. En kontrollansvarig måste kunna styrka detta genom att vara certifierad av ett ackrediterat certifieringsorgan. Certifieringen är en så kallad personcertifiering, vilket innebär att endast den person som är certifierad får utföra de uppgifter som en kontrollansvarig ska utföra. Certifierade kontrollansvariga hitta du hos certifieringsorganen, Kiwa och Rise.

Om du planerar att genomföra ett bygg-, rivnings- eller markåtgärd, är det viktigt att kontrollera om det krävs en kontrollansvarig. Hitta din kontrollansvariga via vårt nätverk redan idag!

Föregående
Föregående

Slutbesiktning