Byggherre

Byggherren kan vara antingen en fysisk person eller en juridisk person som till exempel ett företag, en bostadsrättsförening, en kommun eller liknande.

Oavsett så är det byggherrens ansvar att se till att alla bygg-, rivnings- och markåtgärder genomförs enligt de krav som gäller för åtgärden. Detta gäller i de fall då åtgärden inte har krävt lov eller anmälan. De krav som byggherren ska förhålla sig till finns i Plan- & bygglagen (PBL) och dess tillhörande föreskrifter. Exempel på sådana föreskrifter är Plan- & Byggförordningen (PBF) och Boverkets byggregler (BBR). Byggherren är även skyldig att se till att eventuella lov följs och att de tekniska egenskapskraven uppfylls. Utöver det som regleras i PBL kan byggherren även ha skyldigheter enligt andra lagar, förordningar och föreskrifter.

Här följer exempel på det som byggherren har ansvar för när åtgärden kräver lov eller anmälan

  • Att åtgärden inte påbörjas förrän lov har beviljats eller anmälan har gjorts

  • Att en kontrollplan tas fram och lämnas in till byggnadsnämnden senast vid det tekniska samrådet

  • Att inte byggåtgärden påbörjas förrän startbesked finns

  • Att åtgärden uppfyller de krav som gäller enligt plan- och bygglagstiftningen

  • Att åtgärden kontrolleras enligt den fastställda kontrollplanen

  • Att åtgärden inte tas i bruk innan slutbesked finns

Det finns inget krav i lagen på att byggherren ska delta vid tekniskt samråd, arbetsplatsbesök eller slutsamråd. Men eftersom byggherren har det fulla ansvaret för att gällande lagar, förordningar, föreskrifter och beslut följs så ligger det i byggherrens intresse att delta i dessa sammanhang.

Här följder exempel på det som byggherren har ansvar för när åtgärden inte kräver lov eller anmälan

  • Att kraven på lokalisering, placering och utformning avseende fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenhet i PBL uppfylls

  • Att de krav som gäller för åtgärden avseende bland annat utformning, tekniska egenskaper, förvanskning, underhåll, varsamhet och byggprodukters lämplighet enligt PBL och PBF uppfylls


Byggherrens skyldigheter utöver PBL

Byggherrens skyldigheter under byggprocessen består av två delar. Ett offentligrättsligt som följer PBL och ett civilrättsligt som regleras genom andra avtal.

Exempel på den offentligrättsliga är det som regleras av PBL och beskrivs ovan, vilket till exempel kan innebära att byggnadsnämnden kan kräva att byggherren avhjälper fel som uppstått i byggåtgärden. Att byggherren inte är vållande till felet saknar betydelse, eftersom det är byggherren som har det offentligrättsliga ansvaret gentemot samhället. Däremot kan kostnaden för att åtgärda felet leda till en civilrättslig tvistelösning mellan byggherren och utföraren.

Byggherrens civilrättsliga åtaganden är exempelvis de avtal som ingås med de som utför åtgärderna som byggherren ansvarar för. Det är därför viktigt att det upprättas ordentliga avtal mellan byggherren och de konsulter och entreprenörer som anlitas. Det finns standardavtal som är gemensamt framtagna av Konsumentverket, Villaägarnas riksförbund och Byggföretagen som bör användas vi upphandling av konsulter och entreprenörer.

Arbetsmiljöansvar

Byggherren har ett övergripande ansvar för att se till att arbets­miljö­n under byggskedet och bruksskedet blir bra. Det utökade ansvaret för arbetsmiljön är unikt för just byggnads- och anläggningsarbeten, och finns inte på motsvarande sätt för beställare i andra branscher.  Omfattningen på arbetet spelar ingen roll, utan gäller alltifrån ett mindre arbete såsom att måla till att bygga en hel villa. Det finns dock en viktig skillnad i hur du anlitar dina entreprenörer att vara uppmärksam på.

En självständig entreprenör - Om du som privatperson anlitar en enda entreprenör som självständigt får styra arbetet innebär det att byggherrens arbetsmilj­öansvar automatiskt övertas av den entreprenör som gör arbetet, om inte annat finns avtalat. Det krävs inget skriftligt avtal, utan bara att entreprenören kan anses som självständig. Entreprenören kan däremot i sin tur ta in underentreprenörer.

Flera olika entreprenörer - Om entreprenaden däremot är delad och du istället väljer att själv handla upp flera olika entreprenörer så har du fortfarande kvar arbetsmiljöansvaret. Du måste då utse ett företag eller en person till byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P). Du måste också utse någon annan, samma företag eller samma person till byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av arbetet (BAS-U). Byggarbetsmiljösamordnarnas uppgifter är att samordna arbetsmiljöarbetet så att risker för ohälsa och olycksfall förebyggs. Förmodligen måste också en arbetsmiljöplan göras eftersom bygget innebär vissa risker. Att inte ha någon arbetsmiljöplan när det finns krav på det kan medföra böter. Det ligger i ditt ansvar att se till att BAS-P upprättar arbetsmiljöplanen och att BAS-U håller planen uppdaterad. Du ansvarar även för att se till att BAS-P och BAS-U sköter sina övriga uppgifter.

Föregående
Föregående

Bygglov

Nästa
Nästa

Slutbesiktning