Bygglov

Du behöver oftast bygglov om du vill bygga en ny byggnad, bygga till eller göra vissa andra ändringar. Du kan även behöva bygglov för att sätta upp ett plank eller en mur, eller anordna ett upplag på din tomt. Ibland måste du göra en anmälan även om du inte behöver bygglov.

Vad gäller?

Det är kommunen som beslutar i bygglovsfrågor och kan besluta om minskad eller utökad bygglovsplikt. Det framgår i så fall av detaljplanen eller områdesbestämmelserna för det aktuella området. Minskad bygglovsplikt innebär att det inte behövs bygglov för åtgärder som kräver det i vanliga fall. Utökad bygglovsplikt innebär att det behövs bygglov för åtgärder som inte kräver det i vanliga fall. För att få reda på vad som gäller för just din fastighet behöver du kontrollera gällande detaljplan och kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De flesta kommuner har bra information på sina hemsidor om vad som gäller i din kommun.

Bra att veta när du söker bygglov

  • Kommunen avgör med stöd av plan- och bygglagstiftningen om det du ska göra kräver bygglov eller anmälan. Kontakta därför alltid kommunen innan du gör något som kan kräva bygglov eller anmälan.

  • Byggnadsnämnden har en serviceskyldighet, vilket innebär att de till exempel ger dig upplysningar om vad som kräver bygglov eller anmälan och hur du gör en ansökan.

  • Du som söker bygglov är skyldig att skicka de handlingar byggnadsnämnden behöver för att kunna bedöma din ansökan. Det är kommunen som avgör vilka ansökningshandlingar du behöver komma in med för att de ska kunna genomföra prövningen.

  • Även om bygglovet har blivit beviljat får du inte påbörja byggarbetet förrän du har fått ett startbesked från byggnadsnämnden, annars kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.

  • Det är du som är byggherre som ska se till att varje byggåtgärd genomförs enligt kraven i plan- och bygglagen och de andra föreskrifter eller beslut som gäller för åtgärden.

  • Det är till länsstyrelsen du kan överklaga om byggnadsnämnden avslår din ansökan eller beslutar att inte ge dig startbesked. Länsstyrelsen prövar självständigt ditt överklagande. Information om hur du överklagar kommer finnas i beslutet från byggnadsnämnden.

Föregående
Föregående

Entreprenadform vs Upphandlingsform

Nästa
Nästa

Byggherre